Форум: История и древни цивилизации -> Zagadkite na Bylgaria

© 2005-2007 www.fenomenibg.com
http://www.fenomenibg.com

URL за тази дискусия
http://www.fenomenibg.com/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=29&forumid=4


© Drizzle :

2007/4/7 12:23
 Антрополози от френския Институт за доисторическата епоха и за геология на четвъртичния период при университета в Бордо са открили в българската пещера Козарника рисунки и знаци, датирани отпреди 1,2-1,4 млн. години. Това е най-древният паметник на символното мислене, проявено от човека и регистрирано където и да било по света. Рисунките и знаците са нанесени върху кост от неизвестен бозайник.

Сензационното съобщение четем в руския Lenta.ru.Откритието предизвиква нееднозначна реакция сред учените. Според някои експерти, по това време в нашите земи са живели представители на предчовешкия хоминид питекантропос, който не е бил способен на символно мислене. До него дорасъл едва Homo Sapiens преди няколко десетки хиляди години . Други специалисти са на мнение, че артистичните способности и умението да се разсъждава чрез символи има значително по-дълга предистория, отколкото се е предполагало доскоро. Става въпрос за твърде радикална еволюционна крачка, каквато не може да бъде направена в толкова съкратен срок, смятат те. Досегашните разкопки в пещерата Козарника регистрират човешко присъствие в нея през последните 900 хил. години, но тази датировка беше направена с надлежни научни методи преди да се стигне до най-старите археологически пластове. Северозападна България крие още много тайни от дълбоката древност на човечеството.

Край Варна бяха намерени и най-старите предмети от изкуствено добито злато. Тамошният халколитен некропол бе открит случайно при изкопни работи през 1972. До днес са проучени близо 300 гроба с голямо количество златни предмети с общо тегло над 6 килограма. Те изпълняват функцията на символи на властта - най-древните, познати в историята допреди последното откритие. Датират от средата на четвъртото хилядолетие преди Христа и са по-ранни от първата династия на фараоните в Египет.

Още от седмото хилядолетие преди Христа у нас са разкрити около 700 археологически обекта, повечето от тях - съсредоточени в Северозападна България или в съседни райони. Този при Караново, Новозагорско, учените наричат "Дворец на праисторията". Там бяха намерени повече от 100 антропоморфни и зооморфни фигури, култови масички и жертвеници, модели на храмове, които разкриват представите на нашите предшественици за света около тях. Жителите на древното селище са имали календарна система, фиксирана с редове от знаци, врязани в основата на модел за пещ. Ползвали най-древните в Европа пиктограми, открити в Градешница, Врачанско. Култова сцена от Овчарово, Търговищко, представя ритуалите през тази далечна епоха, които свидетелстват за развита религиозно-митологична система. Един от златните рудници край Стара Загора е снабдявал със суровина значителен регион на Югоизточна Европа. Естествено е именно в Северозападна България да бъдат намерени най-древните човешки рисунки и писмени символи. Но възрастта на откритото от френските антрополози наистина изумява.

....но събитията не свършват дотук, защотот плочката от Градешница вече "проговори"!

:-o Отскоро на сайта www.institutet-science.com на анлийски и български може да прочетете повече за съвсем новите /СЕНЗАЦИОННИ/ разкрития на доктор Стефан Гайд по повод най-древната в света тракийска писменост на плочката от Градешница и други артефакти! По книжарниците вече може да се закупят и двете части на книгата му “Тракийското писмо декодирано”.

© alucard :

2008/4/2 22:13
 Интересна статйка и още едно доказателство че американските учени са глупави, много отдавна беше доказано че на земята заедно с пра историческите хора са се разхождали и така да се каже съвременни хора защото са намирани такива скелети на същата възраст а да не говорим колко открития има потулени заради това че ще се налага да се пренаписва историята на света и че няма да сме точно еволюирали.

© krsnika :

2009/3/20 18:43
 Naplno sam sglasen s alucard. Tova dokazva i 4e blgarite sme velik narod.

© creaper :

2009/7/16 1:20
 Аз отдавна си мислех че земята е била посещавана от "древните астронавти" и съм се оказал прав.Ама се чудя защо не съм го видял по новините за новина от такъв мащаб биха излъчили нещо,освен ако някой не иска да узнаем истината.

ПС:нищо чудно някой могъщо правителство като арогантните хамериканци да стои зад това :-? :-? :-? :-?

© 2005-2007 www.fenomenibg.com
http://www.fenomenibg.com

URL за тази дискусия
http://www.fenomenibg.com/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=29&forumid=4