FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюПирамидите в Гиза : Шахтите на Голямата пирамида в Гиза
Публикувано от Geo на 2005/7/15 19:44:18 (4342 прочита )

Шахтите на Голямата пирамида в Гиза

Алтернативна теория за функцията на шахтите, разположени в сърцето на Голямата пирамида в Гиза. Единствено в тази пирамида шахтите стигат толкова високо...


Една от особеностите на Голямата пирамида е, че тя има шахти значително по-високо в тялото си, отколкото всички останали египетски пирамиди (фиг 3 отдолу). Шахтите, започващи от камерата на фараона били открити през 1610г, а тези от камерата на царицата - през 1872г.

Повечето учени смятат, че шахтите са били използвани за вентилация или са имали някакво религиозно значение. Вторите предполагат, че те са посочвали пътя на душата на фараона към звездите.

Има много причини обаче тези теории да бъдат отхвърлени.

Прокарването на шахтите през много редове блокове е била сложна инженерна задача. Ако са имали нужда от вентилация е можело просто да направят хоризонтални тунели, много по-лесно построими. Но защо изобщо ще има нужда от вентилация в камерата на фараона? Никоя друга пирамида не съдържа подобни шахти; дори работниците в изсечени в скали гробници са разчитали на въздуха, влизащ през входа. В действителност, работниците, строящи камерата, са се радвали на изобилие от въздух. По времето, когато те са вършели своята работа просто все още не е бил поставен таванът!

Когато през 1964г Александър Бъдуей и Вирджиния Тримбъл определят, че шахтите са насочени към звезди от съзвездието Орион, функцията на тунелите в Голямата пирамида изглежда ясна. Но душата на фараона не се нуждае от физически път към небето.

А ако египтяните са смятали, че е толкова важно да покажат пътя на душата на фараона, защо не са направили шахти в никоя от другите пирамиди в цял Египет?

Интерес буди намереният в голямата галерия радиоктивен пясък. Според учените той е причината за отклоненията в радиовъглеродното датиране, според което горната част но пирамидата е с около 1000 години по-нова от долната. Въпросът какво търси радиоактивния пясък в пирамидата остава без отговор.

Фактът, че Голямата пирамида е единствената с подобни шахти в Египет е проблематичен. Ако шахтите са били толкова важни за вентилация или като пътеки за душата на фараона, защо са "изпуснати" при други подобни строежи? Повече от ясно е, че строителите на пирамидата са положили доста труд за да направят тези шахти, но причината, поради която са го направили засега е загадка.
Свързани връзки
#Повече за Пирамидите в Гиза
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел
- Страницата е генерирана за 0.1 Секунди -