Алтернативният портал


Земния магнитен полюс се мести бързо
Тема: Физика Дата: 2006/2/10

Магнитното поле на Земята   По информация от края на 2005 година земният магнитен полюс се отдалечава от Северна Америка с такава скорост, че след 50 години може да се окаже в Сибир, съобщават учени за БиБиСи. Преместването може да означава, че Аляска ще загуби своето северно сияние, което ще бъде видимо в Сибир и Европа...


Магнитните полюси са различни от географските полюси, точките в които остта на земното въртене пронизва Земята. Известно е, че магнитните полюси се местят, и понякога дори сменят местата си.
 
 
 
"Това може да част от нормално отклонение, и евентуално полюсът ще се върне обратно в Канада." коментира палеонтологът Джоузеф Стонър от Орегонския Щатски Университет на среща на Американската Геофизическа общност в Сан Франциско.
 
Предишни проучвания показват, че силата на магнитното поле на Земята е намаляло с 10% през последните 150 години. По време на същия период северният магнитен полюс се е преместил с плизо 1100 км. навътре в Арктика.
 
Скоростта на придвижване на магнитния полюс се е увеличила през последното столетие, сравнено със сравнително равномерното преместване през предишните 4 години.
 
Орегонските изследователи изследвали части от седиментни наноси от редица арктични езера. Тъй като седиментите отразяват положението на земните магнитни полюси по времето, в което са се образували, учените могат чрез въглеродно датиране да определят промените в магнитното поле. Те откриват, че северният магнитен полюс се е преместил значително през последните хиляда години. Обикновения му маршрут е между северна Канада и Сибир, но понякога се е придвижвал и в други посоки.
 
Магнитото поле на Земята
 
Според повечето учени едно такова преместване не би имало сериозни последици, освен за навигацията, извършвана чрез компас. Т.е. не би трябвало да се притесняваме, но нещо ми подсказва, че ситуацията не е точно такава... (е това съм си аз, кажете вие как виждате нещата в случай, че тези прогнози се сбъднат).
 
 Статията е от .: FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки и др.
http://www.fenomenibg.com

URL адресът на тази статия е:
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=129