Алтернативният портал


Юда не е предал Христос
Тема: Цивилизация Дата: 2006/4/7

 Исус Христос на кръста
Нешънъл Джиографик - България представи подробности около намерения древен коптски ръкопис, който съдържа единственото оцеляло копие от Евангелието на Юда на специална пресконференция.
 
Съдържанието му обръща наопаки представата за Юда Искариотски, за когото е известно, че е предал Христос срещу 30 сребърника на римските власти, които го разпъват на кръст. Три дни по-късно се случва Чудото на християнството - възкръсването на Спасителя, което слага началото на една от трите най-разпространени религии в света...


Нешънъл Джиографик - България представи подробности около намерения древен коптски ръкопис, който съдържа единственото оцеляло копие от Евангелието на Юда на специална пресконференция.

Пътят на документа от египетската пустиня близо до Ел Миня, където е намерен, до лабораториите, е повече от интригуващ. Намерен от иманяри, той е бил препродаван многократно на различни търговци на антики. От Египет е заминал за Европа, после за САЩ, връща се отново в Европа и попада в ръцете на египтоложка от гръцки произход.

Тя прибира ценния документ в банков сейф, докато намери необходимите средства за реставрирането му, или купувач, който да даде прилична сума за находката.

След 16-годишен престой в сейфа, документът най-сетне попада в ръцете на швейцарския професор Рудолф Касер, в изключително лошо състояние. Евангелието на Юда се състои от 26 страници, написани на 13 листа папирус.

Заради неправилното съхраняване, той е бил раздробен на повече от 1000 части. Професор Касер събира международен екип от специалисти, които консервират, транскрибират и превеждат Евангелието.

Пет вида са анализите, на които документът е подложен, за да се установи неговата автентичност и възраст. Проби от папируса и кожата на подвързията са подложени на радиовъглероден анализ, изследвано е мастилото и почеркът. Всички тези изследвания, заедно с лингвистичния анализ на текста, доказват категорично, че текстът е написан около 380 година от новата ера.

Съдържанието му обръща наопаки представата за Юда Искариотски, за когото е известно, че е предал Христос срещу 30 сребърника на римските власти, които го разпъват на кръст. Три дни по-късно се случва Чудото на християнството - възкръсването на Спасителя, което слага началото на една от трите най-разпространени религии в света.

Според текста обаче, Юда е единственият ученик, който е разбирал в пълнота исусовото послание и когато го предава на властите, е действал по волята на своя учител.

В представите на първите християни съществува първичен избор на доброта извън физическия свят, който те наричат божествено съзнание. Хората носят искрица от божествената сила, но са отдалечени от божественото съзнание чрез материалния свят, който е несвършен.

Основният пасаж в Евангелието се състои в думите на Исус към Юда: „Ще пожертваш моята човешка обвивка“, т.е като помага за неговата смърт, Юда помага на Христос да се освободи от материалното си тяло и да освободи божествената искра в себе си.

Съвсем закономерно, Църквата не дава открито мнението си по документа, който може да обърне наопаки християнската доктрина. Единственото, което Ватикана казва по въпроса с това и другите 50 апокрифни евангелия, е, че само Господ може да реши кое е вярно и кое не.

Цялата история на Евангелието на Юда ще бъде представена в неделя вечерта по канал Нешънъл Джиографик като част от поредицата за тайните на християнството, която включва и филми за рицарите-тамплиери и „тайната“ библия.

 

Източник: www.dnes.bg
Статията е от .: FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки и др.
http://www.fenomenibg.com

URL адресът на тази статия е:
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=134