FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Други : Медитация
Публикувано от Geo на 2005/8/13 18:47:19 (4507 прочита )

Медитация

Медитацията е като че ли едно от най-забулените в тайнство понятия в езотериката. Много и различни са определенията, давани за медитация. В Оксфорд-ския английски речник тя е описана като ”лично молитвено упражнение, което се състои в продължително насочване на ума към съзерцаване на някаква религиозна истина, тайнство или обект на благоговение, с цел духът да се издигне чрез Божествена любов и святостта на живота.” Друго, по-малко популярно определение, е “да фиксираш вниманието си върху нещо, да наблюдаваш с интерес или безцелно”.

Медитацията е като че ли едно от най-забулените в тайнство понятия в езотериката. Много и различни са определенията, давани за медитация. В Оксфорд-ския английски речник тя е описана като ”лично молитвено упражнение, което се състои в продължително насочване на ума към съзерцаване на някаква религиозна истина, тайнство или обект на благоговение, с цел духът да се издигне чрез Божествена любов и святостта на живота.” Друго, по-малко популярно определение, е “да фиксираш вниманието си върху нещо, да наблюдаваш с интерес или безцелно”.

В действителност медитацията е активен процес, при който човек се фокусира върху дадена тема или преживяване. Това развива умението за съзерцание, размишление и самонаблюдение. Човек се научава да присъства изцяло в настоящето и безусловно да приема себе си и действителността, вместо да се лута между обвиненията по нещо минало и страха от предстоящето. Съзнанието става по-гъвкаво и отворено. Светът се вижда по-ясно и може да се реагира по-ефективно. Колкото по-дълбоко и по-дълго човек остава в състояние на медитация, толкова повече той развива интуицията си и все по-успешно се справя със задачите в ежедневието, защото погледът към събията в живота става по-разширен и дълбок. Ако трябва да сравним медитацията с четенето на книга, това е “четенето между редовете” за разлика от буквалното възприемане на текста или случките в живота на непосветения.

Необходима предпоставка за медитативна практика е приемането като убеждение, че хората в основата си са добри. Затова е необходимо познаване и разбиране на природните закони. Към това се стремят обикновено онези, които са страдали много (физически и психически) и не са открили отговор на въпросите, които са ги вълнували, защото истината за това, което се случва с нас, е отвъд всичко видимо.

Накратко, основните истини за нашия свят, които са основа на мирогледа на човек, който се стреми към усъвършенстване, са:

1. Вселената е ментална; мисълта ражда материя, следователно,

2. “Каквото посееш, това ще пожънеш”; ако мразиш, ще бъдеш мразен; ако се страхуваш, ще привлечеш към себе си това, от което се страхуваш; ако вътрешно си объркан, такива ще бъдат и постъпките ти; ако проявиш разбиране и братска обич към човек, който те мрази, можеш да трансформираш омразата му в обич, защото

3. Всичко вибрира; начинът, по който ние вибрираме въздейства върху другите, превръщайки ги в резонатори на излъчваните от нас вибрационни честоти.

4. Всичко има два полюса, две противоположности; всяка истина е полуистина; онова, което е нежелано, се убива чрез смяна на полярността. Ако искаме да променим оскъдицата в изобилие, трябва да поддържаме менталния образ на богатството, ако искаме да оздравеем, трябва да се съ-средоточим върху мисълта за здраве. Нужно е обаче постоянство, защото

5. Всичко е на приливи и отливи, възход и упадък.

6. Нищо не става случайно; всичко има определена причина и всяка причина поражда своето следствие. Всяка грешка се наказва и всяко добро се възнаграждава. Наградата или наказанието почти никога не са в същата форма, но задължително имат същата стойност, с което се запазва равновесието в природата.

Когато човек разбере тези истини, се стреми да прави най-доброто, на което е способен, изпълва се с най-положителни мисли и чувства, преодолява препятствията с разбиране при запазване на вътрешната хармония и спокойствие. Всяка кризисна ситуация може да се окаже едно ново чудесно начало. Трябва просто да го видим. И тук на помощ идва медитацията.

В своята книга “Съзнателният аз” Анди Джеймс разглежда няколко вида медитации. При просветляващата медитация (випасана) човек се концентрира не върху някакъв проблем, а върху физическите си усещания, предизвикани от вдишването и издишването. Целта е да се наблюдава и възприема всичко, което се случва, без намеса. Чрез тази техника човек се учи на самовглъбяване като се изолира от ставащото наоколо, формира се самообладание. Постепенно умът става спокоен, а мъдростта и състраданието се увеличават. Ежедневието се изпълва с нов смисъл.

Друг вид медитация е концентрацията (саматха). Крайната цел при нея е цялостно сливане на ума с неговия обект. Саматха е коренно противоположна на випасана, при която умът остава отворен и възприемащ. Една от техниките за постигане на концентрация е броене на вдишванията.

Медитацията върху всеобщата любов и милосърдие (метта) води към развитие на мъдрост и състрадание. Медитиращият се съсредоточава върху сърцето. Най-напред вниманието е насочено към физическите усещания на разширяване и свиване, предизвикани от дишането, а след това към усещане на енергията на любовта. След натрупване на любов, медитиращият я насочва към себе си като си прощава за всички грешки, а след това и към своите близки, освобождавайки се от всички лоши чувства към тях и прощавайки им. Постепенно кръгът от хора, до които изпращаме своята любов може да се разширява. Метта медитацията завършва с наблюдение на дишането.

Медитация може да се извършва и с различна цел – оздравителна или друга, като се започва със съзерцаване на целта и подбудите за извършване на медитацията. Визуализирането на желания образ се съпровожда с емоционално преживяване на удовлетворение от постигнатата цел и завършва с изразяване на благодарност за постигнатото.

Препоръчва се медитацията да се извършва във фиксирано време при предварително определен край, примерно 20 минути, и постепенно увеличаване на времетраенето й. Положението на тялото е седнало с изправен гръб, за да се осигури свободното протичане на енергия през тялото ни. Краката са опрени на пода или в лотос. Преди медитацията може да се направят релаксиращи упражнения за отпускане на тялото, докато се премахне изцяло напрежението.

Медитацията навлиза все повече в ежедневието на хората от различни държави. Допреди години тя беше приоритет за живеещите в източните страни. Но натовареното ежедневие в развитите икономически държави и силната комерсиали-зация подтиква по-будните и осъзнати хора да търсят баланс, развивайки се и духовно. В медитация душата се слива с духа, там, където царува покоят, хармонията, блаженството.
Свързани връзки
#Повече за Други
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел

svetulka Re: Медитация

Нов

svetulka

Регистриран на: 2006/12/9
Постове: 6
От: varna


xaide sega meditaciqta e nai ve4e mo6no orajie izpolzvano za svrax sredodoto4enost v boinite izkustva tq e pomagala na voinite da vijdat i nevidimoto imalo e slu4ai na benono6ni meditaciii za da se sredoto4i napalno varxu boinata sre6ta koqto mu predstoi na voina
po kasno se izpolzva i v le4enieto na nqkoi zabolqvaniq ot kadeto izti4a informaciq za tova izkustvo koeto se pre4upva i v dne6no vreme cqloto izkustvo e razbito na malki pa4enca koito pomagat 4asti4no na xorata
moqt apel e xora koito se zanimavat s meditaciq da saberat cqlata mozaika uverqvam vi 4e taq mozaika nikak ne e razbita na malko par4enca za sajalenie
uspex na na4enae6tite

--
zdraveite mislete razumno kolkoto i nerazumno da vi se struva tova
»2006/12/15 0:16 Профил
- Страницата е генерирана за 0.09 Секунди -