FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
България : Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Публикувано от demon22 на 2006/1/6 11:17:10 (26839 прочита )

Заселването на Куберовите прабългари в Македония

Българска крепост 
В рамките на макропроекта на скопското министерство на културата "История на културата в Македония" наскоро е издадена книгата на проф.д-р Иван Микулчич "Средновековни градове и твърдини в Македония". Авторът е професор в Института за история на преустройството и археологията във философския факултет на Университета в Скопие и се смята за един от водещите македонски изследователи на Средновековието.
 
Интересното в това издание е ролята, отредена на прабългарите в историята на Македония през Средновековието...


В рамките на макропроекта на скопското министерство на културата "История на културата в Македония" наскоро е издадена книгата на проф.д-р Иван Микулчич "Средновековни градове и твърдини в Македония". Авторът е професор в Института за история на преустройството и археологията във философския факултет на Университета в Скопие и се смята за един от водещите македонски изследователи на Средновековието. Луксозното издание е издадено със средства на две министерства - на науката и на културата, и най-вече на скопския клон на "Отворено общество" и има основателни претенции да е обобщаващ труд върху появата, развитието и културата на средновековните градове и укрепени селища в Македония.

Най-късата и точна рецензия на тази книга е: почтен научен анализ и синтез на наличните писмени източници/ византийски, български, сръбски и западноевропейски средновековни хронисти и историци/ и данни от археологическите разкопки на територията на република Македония. Следствието е, че авторът достига до интересни научни резултати от изключително значение за българската средновековна история. До тези резултати българските учени трудно щяха да стигнат, тъй като по разбираеми причини не познават в детайли терена.
 

Българска крепост
 
 
Най-изненадващата теза на автора, включително и за българските историци, е, че територията на днешна република Македония във вековете на създаването и укрепването на българската държава е била ненаселена земя. Според д-р Микулчич след най-жестоките варварски нападения между III-V век и особено варварските нападения през VI век "домашното" /ромейско/ население напуснало укрепените селища в нашите краища и се изселило в Солун, Цариград и Анатолия". Но то не е било заместено от славянската вълна, заляла Балканите в V-VII век. Не преминали през Македония и се заселили в земите на днешна Гърция. "Славяните...само преминали през тези земи - пише Микулчич, - опустошени преди тях, без ромейски селища и поради това непривлекателни. Те се населили в средиземноморската част на Гърция, с мек климат и до морето, място, което е привличало толкова народи от Севера". Главното доказателство за този исторически факт Микулчич вижда в пълното отсъствие на археологически, материални следи за присъствие на славяните в нашите краища в VII, VIII и по-голямата част от IX век". Македонският автор смята, че византийската реокупация на македонските земи в края на VIII век е засегнала само южната им част, т.е. териториите, които днес са в Северна Гърция.

Според Микулчич първите заселници в Македония били прабългарите на хан Кубер - брат на Аспарух. "Това прабългарско племе", заселило Битолското и Прилепското поле, създало полунезависима държава и след време - твърди Микулчич - заело територията до Корча и Елбасан /днес в Албания/. Това означава, че с прабългари били населени и полетата на Ресен и Охрид, т.е. около 1/3 от днешна Македония.

По-нататъшното заселване на Македония се свързва с "Бугарското освобождение на Северна Македония". Микулчич смята, че процесът е започнал "до 807 г. от водачот на Бугарите во Панония Крум, избран за каган на сите Бугари". С проникването на българите започнала и "обновата на твърдините", останали от римляните в Македония.

Българите започват и създаването на градовете в Македония и организирания градски живот. Освен че възстановяват старите градски селища те създават и нови градове на базата на т.нар. аули, появили се в Македония "паралелно со придвижването на Бугарите на запад". Такъв според Микулчич е "градот Равен во кой кнез от Борис ги покръстувал брегалничките словени и во кой поставил епископ". Огромни прабългарски аули Микулчич локализира край Прилеп, Девол и Преспа. "Има индикации за още няколко аула в нашите краища - съобщава авторът, - но тази проблематика досега въобще не е изследвана у нас". Ясно е защо, но нищо. Що е време пред нас е - все някога ако не ние, то "дяцата" ни ще ги изследват.В подкрепа на тезата си за българското заселване на Македония Микулчич привежда материални следи от аулите в с.Чемрен и Прилеп, Кичево, Девол, Кавадарци и Тетово. Това са прословутите амулети на прабългарите - шаман на кон, печати с типични прабългарски таиги, коланни токи и пр., за които авторът пише, че спадат към културата на Плиска-Преслав. Любопитно е предположението на автора, че името на прочутата македонска планина Плетвар е от прабългарски произход и е дадено поради преградния си зид, издигнат от Мануил Ивац, войвода на "Бугарския цар Петър Делян". В тази книга въобще царете и строителите на крепости са по националност такива, каквито действително са били - българи, византийци, сърби. За етническите процеси в Македония авторът е кратък, но ясен: "Извършена е симбиоза помегу...прабугари и ...славенските племинья, кои на широкиот простор от Дунав на север до Егея на юг и од Ядран на запад/Адриатика, б.а./ до Черното море на изток го прифатиле заедничкиот етникон Бугари".

Тезите на проф. д-р Микулчич, закономерен резултат от изключително прецизното изследване на наличните до момента извори, са в пълно противоречие с официалните македонски възгледи, дефилиращи вече май единствено по страниците на "Нова Македония". Същевременно те са и едно интересно свидетелство за трудния път на историографията в Македония. Все по-често учените в Скопие застават на научни позиции и изоставят пропагандистките и незащитени от науката тези, които скоро ще служат за забавно четиво на учените в минути на отдих…Свързани връзки
#Повече за България
#Статии от demon22
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел

demon22 Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Навлиза в материята
Навлиза в материята

demon22

Регистриран на: 2005/10/1
Постове: 19
От:


Както се казва "където е текло пак ще тече", Македония е една и е БЪЛГАРСКА, това е нещо което пачва да се осъзнава и от самите македонци. Вече всеки 2-3 македонски студент в България иска да вземе Българско гражданство, само миналата година са постъпили над 15 000 молби, одобрени са около 3 000 и 90% от тези хора живеят в България и не са я напуснали само зарди паспорта с който магат да пътуват свободно. Това са факти който не може да бъдат отминати просто така. Някои може да си помисли че съм прекалено краен, но наща страна трябва да заеме мястото си в Юго-източна Европа а имена Велика България. Ние сме втората държава в Европа която е запазила своето име от първият ден до сега, ние сме единствената страна в Европа която граничи във всичките си посоки със собствена собствена земя. Нека запазим България чиста и свята, да живее БЪЛГАРИЯ
»2006/1/7 0:19 Профил

Посетител Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Мнохо хубава снимка от крепостта на белоградчишките скали (на снимката се вижда втората, вътрешната порта) - само не виждам какво общо има тя с Македония.
»2006/3/31 12:54

demon22 Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Навлиза в материята
Навлиза в материята

demon22

Регистриран на: 2005/10/1
Постове: 19
От:


Тук не мисля, че е важно от къде е снимката на крепоста, не мислиш ли?
»2006/6/4 16:42 Профил

Посетител Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
демон22 прав си
според мен на Блаканите трябва да има само 3 държави - България , Сърбия и Гърция , понеже е доказано че това са държави с далечни исторически корени и история!
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!
»2006/6/6 0:45

demon22 Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Навлиза в материята
Навлиза в материята

demon22

Регистриран на: 2005/10/1
Постове: 19
От:


Не съм съгласен с теб, че трябва да има само 3 държави на Балканите, според мен трябва да са 4! Защо испускаш държава като Албания? Това че е на края на културното и икономическо развитие в Европо не значи, че не трябва да я има. Заедно с Траките, Илирите (на който са преки наследници Шептарските племена а по -точно албанците)са най старите заселници на Балканският полуостров, дори гърците не са с по старо население тук на Балканите от Траките и Илирите. Гърцките племена пристигат на Балканите някъде около 7 век преди христа по днешните Гръцки земи. Така че мисля че Албанците заслужават да имат Държава на балканите, макар че за толкова стотици години съществуване по тези земи те имат организирана държавност едва около 180-200 години, което е доста жалко за тях. :-?
»2006/7/16 14:23 Профил

Посетител Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Това са изветни факти. Тези земи са опустошени от Атила. Просто някой пак иска да се изкара по-велик, отколкото е :)

Кубрат
»2006/10/30 14:54

Rogen Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония

Нов

Rogen

Регистриран на: 2009/4/13
Постове: 1
От:


Да съгласен съм, че трябва да са 4 държавите на балканите. България, Албания, Сърбия, и тук нещо не знам защо, но не съм съгласен с името Гърция. Ромелия, Източна Ромелия, нещо такова по- скоро, но те си знаят най- добре, според мен нямат нищо общо с древна Гърция! ;-)
»2009/4/13 11:44 Профил

Посетител Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония
Поздравления за статията. Надявам се повече хора от Македония да научат за този момент от тяхната/нашата история.

Тук ще откриете също така не по-маловажни материали, свързани с историята на българите в Македония (www.macedonia-history.blogspot.com).
»2010/4/13 20:02

polm Re: Заселването на Куберовите прабългари в Македония

Нов

polm

Регистриран на: 2010/4/16
Постове: 3
От:


Леле, колко сте облъчени... Айде, македонци не е имало ( :-o )... Ами къде са се денали траките- най- многобройния народ според древногръцките историци???? Дошли, видиш ли милиони, милиарди, а бе с хиляди, бе! с хиляди направо 8-) българи и тия ми ти тракийци и по начало несъществуващи македонци се изпарили яко дим...
ненаселена земя била....Лунатици :oops:
»2010/4/16 20:17 Профил
- Страницата е генерирана за 0.1 Секунди -