FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Човекът : Между живота и смъртта
Публикувано от Bijutera на 2008/3/23 20:04:33 (24017 прочита )

Между живота и смъртта

Преживявания, близки до смъртта Милиони хора се докосват до смъртта, а след това се връщат в света на живите. Те твърдят, че са напуснали физическото си тяло и са посетили други светове и реалности.
Дали това са екстремните мисли на агонизиращите им мозъци, или наистина са надникнали в отвъдното? За съвременната наука човешкото съзнание все още е голяма мистерия, с която ще се опитаме да ви запознаем в тази статия...


Наемни убийци са натоварени да ликвидират грузинския дисидент Родоная Григориевич. Екзекуцията е извършена по всички правила на изкуството. Младежът е блъснат с кола, после колата се връща и минава втори път през тялото. Костите му са натрошени, в приложението към смъртния акт докторите от Тбилиси отбелязват, че вероятна причина за смъртта са многобройните фрактури на черепа и на гръбначния стълб. Транспортиран в моргата, трупът е поставен в хладилна камера в очакване на аутопсията. Три дни по-късно, когато съдебният лекар започва да разрязва замразеното тяло, очите на Родоная се отварят. Патологът ги затваря и продължава дисекцията, но очите отново се отварят. Става ясно, че мъртвецът е жив.

Фактът, че грузинецът е оцелял, сам по себе си е интересен, но по-изключителна се оказва разказаната от него история. Като се издигнал над тялото си, Родоная попаднал в свят от светлина, неподвластен на физическите закони, сред който можел да пътува във времето и в пространството, да вижда през стените и да чете мислите на другите.
Отделящата се от тялото душа

Естествено е, че лекарите не обърнали особено внимание на "спомените" на пациента от отвъдното, но Родоная бил в състояние да докаже част от онова, за което говорел. Той например споделил, че по време на своите "премествания" е чул гласа на едно новородено в съседен корпус на болницата и се явил там. След като изследвал бебето с изострените си възприятия, етерният дух на Родоная открил, че то има сериозни дефекти на едната бедрена кост. След отменената аутопсия грузинецът съобщил своята "диагноза" на лекарите от болницата. Очевидно било, че по никакъв начин не е могъл да знае нищо нито за бебето, нито за дефекта му, но рентгеновото изследване показало, че е прав. Засега единственото обяснение за феноменалното му прозрение остава разказаното от грузинеца.

Родоная Григориевич, който "умря" през 1976 г., днес е ръководител на методистки център и живее в Тексас. Той е един от многото хора, които твърдят, че са изпитали уникално преживяване по време на кратката си екскурзия до смъртта.

Наричан опит извън тялото, завръщане от отвъдното, преживяване близко до смъртта или състояние на почти-смърт - феноменът се проявява, когато умиращият човек получава видения за следземен живот, преди отново да се завърне сред живите.

През 1926 г. основателят на Обществото за пси-изследвания сър Уйлям Барет от Великобритания представя обзорна научна студия, посветена на виденията на умиращи. Болшинството от специалистите гледат скептично на възможността за връзка с отвъдното, но редица неоспорими факти карат нови и нови учени да изследват материята. Квантовата теория преобърна доста наши представи за природата на нещата и в началото на ХХІ в. стотици изследователски колективи от целия свят като английската Асоциация за научни изследвания на аномални явления, групата на молекулярния физиолог Марио Маркус от германския институт "Макс Планк", групите на американските психиатри Кенет Ринг, Елизабет Рос, Реймонд Муди и мн. др. проучват т.нар. преживявания извън тялото. Според изследвания на американски специалисти през последните десетилетия само в САЩ са регистрирани близо 13 милиона души, преживели някаква форма на състоянието завръщане от смъртта. Подобни опити да погледнат смъртта право в очите и да потърсят какво се крие зад нея правят специализирани научни екипи от Великобритания, Китай, Индия, Заир и др. Записват се виденията на хора с различна култура, националност и религия, възкръснали след състояние на клинична смърт, и всички те с невероятна последователност разказват за почти идентични преживявания в зоната на здрача.

Обикновено виденията при състоянието почти-смърт започват с усещането на умиращия, че напуска своето тяло. Той се издига над физическата си обвивка и известно време наблюдава света отвисоко, след което попада в тунел с кадифена тъмнина. В края на тунела мъждука светлина. Приближава се към светлината, като по пътя среща свои починали близки и приятели. Вижда като на филм целия си досегашен живот с радостите и грешките му, после навлиза в светлината. Изпитва усещане за спокойствие. Стига до някакъв праг или бариера и сред сиянието се появява божествена фигура или адско видение. Тогава разбира, че трябва да се завърне в своето тяло, за да довърши земния си път. И отново се връща към живота, зареден с любов и духовност.

Фактът, че разказите на хората, надникнали в отвъдното и върнали се към живота, си приличат, подсказва, че зад тези свидетелства наистина има нещо реално. Остава въпросът дали се срещаме с някаква духовна трансформация на преминаване от телесно към астрално състояние, или това са ефектите от патологични физико-биологически промени?

Психоложката Сюзън Блекмор от университета в Бристол твърди, че някои от случаите на преживяванията близко до смъртта могат да бъдат обяснени с ефектите на аноксията, т.е. на намаления приток на кислород в мозъка. "Когато смъртта приближава - казва Блекмор, - способностите на мозъка намаляват, но той продължава да произвежда модели и изображения на света, базирайки се на спомени и фантазия. И тъй като това са своего рода сънища, нищо не пречи да изглеждат като видени от високо!"

Болшинството от специалистите възразяват, че аноксията може да доведе до различни халюцинации, но не и до феномена преживяване извън тялото. Може би отговорът трябва да се търси в действието на ендорфините (вещества аналогични на морфина), произвеждани от мозъка в моменти на голямо затруднение и усилие. С подобни субстанции се обяснява т.нар. коридорна еуфория - онази смесица от екзалтация и енергия, предизвикваща атлетите към рекорди Тунелът, в чийто край се вижда ярка светлина, е най-често повтарящият се мотив в спомените на възкръсналитеи тушираща болката при костни травми в момента на инцидента. Но ако пред лицето на смъртта ендорфините действат като успокоителни хапчета, дадени ни от природата в подготовката за "големия сън", къде тогава да потърсим обяснението за ужасяващите сцени, разказани от почти половината от преминалите през състоянието на почти-смърт.

"Издигнах се над тялото си! - разказва един от пациентите на сърдечносъдовия патолог д-р Морис Маулингс. - Гледах операционната зала отгоре. После някаква сила ме трасна към едно тъмно място в задушаваща и тежка атмосфера. Усещах, че ме наблюдават демони или може би чудовища. Започнах да крещя, че искам да изляза, а после отново бях всмукан в моето тяло!"

Английският невролог Питър Фенуик провежда необичаен експеримент, като поставя различни предмети и символи на по-високи равнища над операционната зала. Хирурзите са поразени, че някои от пациентите, изпаднали в клинична смърт и след това върнали се към живота, точно описват нещата, които не биха могли да видят от операционната маса.

При този сблъсък между науката и метафизиката има само факти, но не и научни обяснения.

През 1982 г. кинооператорът Мелен Бенедикт умира в болницата от неизлечим рак. В състояние близо до смъртта, продължило 90 минути, съзнанието му преминало в някаква паралелна реалност, изпълнена със светлина, след което се върнал към живота. Науката би могла да обясни този случай, ако я нямаше една подробност: лекарите констатират, че ракът на Бенедикт е напълно изчезнал.

Случаите на необяснимо оздравяване след клинична смърт водят до мисълта, че менталният феномен излизане от тялото може да провокира физически промени.

В книгата си "Смърт и съзнание" парапсихологът Дейвид Ланд твърди, че екстрасенсорните възприятия стават по-мощни с отслабването на влиянието на мозъка. И че именно това се случва при преживяванията близо до смъртта - тялото умира, мозъкът вече е безполезен, но съзнанието, духът продължава своя път.

Автори-Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВСвързани връзки
#Повече за Човекът
#Статии от Bijutera
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел

veniamin Re: Между живота и смъртта

Нов

veniamin

Регистриран на: 2008/3/3
Постове: 1
От:


[4oveka se sastoi ot dyx dy6a i tialo/pri smyrt dy6ata izliza ot tialoto i ako ne e poznala isys xristos kato gospod otiva vav ada/ve4niia ogan ako se epokaiala i epriela gospod isys za svoi spasite otiva vav raia/vseki ima pravo na izbor dokato eo6te jiv na zemiata/silata na 4oveka da izbere kade 6te prekara ve4nostta e na zemiata.color=00FF00][/color]
»2008/3/24 17:24 Профил

Gatsinski Re: Между живота и смъртта

Нов

Gatsinski

Регистриран на: 2007/10/6
Постове: 5
От: Враца


Човекът е просто живо същество.Ние се различаваме от мравката само по това, че сме по-умни.Човека се ражда и умира.След смърта няма нищо друго.Просто тялото ти спира да функционира.
»2008/3/26 22:54 Профил

kamir Re: Между живота и смъртта

Нов

kamir

Регистриран на: 2008/4/4
Постове: 1
От:


аз мисля че има продължение след смъртта че има имаме някакв вид енергия или както повечто хора казват душа. или поне ми се иска да вярвам в това, защото ако всичко е само това тук би било доста празано,кратко, безсмислено. Нека приемем че ние имаме душа ами занчи и животните растенията всичко живо също има, защото наистина от животните ни различава
това че можем да мислим(по умни сме от тях).Но вкраи на сметка незнаем какво ие след края дали два друго начало или просто спираме да фунционираме, като една машина можем само да предполагаме когато умрем ще разберем, а това ще стане все пак наи сигорното нещо в живота е смърта
»2008/4/4 13:30 Профил

Moarein Re: Между живота и смъртта

Нов

Moarein

Регистриран на: 2008/11/20
Постове: 1
От:


Аз съм на мнение, че има живот след смъртта - дали е друг живот, независим от този, или е някакво продължение, нещо, за което сме се подготвяли през цялото си време тук, не знам. Но не мога да си представя какво ще бъде, ако със смъртта идва края. Дори след края винаги има нещо. Но пък не може и всичко да е вечно... Изобщо е доста противоречиво, но винаги има край, след който винаги следва нещо. :-o
»2008/11/20 23:19 Профил

Timmy Re: Между живота и смъртта

Нов

Timmy

Регистриран на: 2008/12/22
Постове: 2
От:


Zdr na Vsi4ki.Az sam Telepat.Tarsq pomosht, 4ovek koito razbira pove4e ot tezi neshta.Molq vi pomognete mi.Iskam da se otka45a ili razka4a ot telepatiata.Email Dobri_ss@abv.bg .Imeto mi e Dobry. ;-) [size=medium][/size][color=000000][/color]
»2008/12/22 12:03 Профил

Anunnakin Re: Между живота и смъртта

Нов

Anunnakin

Регистриран на: 2011/6/19
Постове: 1
От:


Timmy kaza:""Zdr na Vsi4ki.Az sam Telepat.Tarsq pomosht, 4ovek koito razbira pove4e ot tezi neshta.Molq vi pomognete mi.Iskam da se otka45a ili razka4a ot telepatiata.Email Dobri_ss@abv.bg .Imeto mi e Dobry. ;-) amp;amp;amp;amp;quot;
Спри хапчетата, човече !

veniamin kaza:
[4oveka se sastoi ot dyx dy6a i tialo/pri smyrt dy6ata izliza ot tialoto i ako ne e poznala isys xristos kato gospod otiva vav ada/ve4niia ogan ako se epokaiala i epriela gospod isys za svoi spasite otiva vav raia/vseki ima pravo na izbor dokato eo6te jiv na zemiata/silata na 4oveka da izbere kade 6te prekara ve4nostta e na zemiata."
Според христянството е така, но според корана, будизма, индуизма и т.н. , бращолевици. Примера който си дал не е така, така че се гръмни . :evil:
Адм Рай или Едем, е хуваво човече, че поне вярваш в нещо, за което те поздравявам ! ;)
За мене човече, ада е тук, не знам за вас къде е, но и не ме интересува.


Gatsinski казаЛ: "Човекът е просто живо същество.Ние се различаваме от мравката само по това, че сме по-умни.Човека се ражда и умира.След смърта няма нищо друго.Просто тялото ти спира да функционира. "
- Грешиш човече ! Човек има душа има и тяло . Душата е вътрешното ти Аз . Аз-ът който хората понякога не слушат, демек искат нещо, но не става както са го мислили или планували и го правят импулсивно. Хората духовните който нямат нищо общо с религиите, нямат такива проблеми, те правят това което душата им казва . Те са в пълен синхрон с екзистенцията(Бог) . ;-)
Хората който искат нещо в живота, пример здраве, няма да го постигнат, ако имат болни души . Душата е мисълта, тя е в едно духовно състояние потискана от самата си тя , която иска да се изяви. Хората обаче не са готови да разберат това, ще трябва да минат няколко цикли за да станат по-съвърщени. Нещо като израстване на еволючия на съзнание, на звезди, планети и на умствено развитие, което ще им даде възможност да ползват по -голям процент от шиб**ия си мозък . Нещо като в филма "Limitles". Това няма нищо общо с вашите религи и суеверия . Душата е като е дадено в кунф фу филмите, тя е ци или чи (на пинин qǐ - "дихание" )според китайската философия е естествената енергия, която изпълва, пронизва вселената и присъства непрекъснато във (малко инфо Уикепедия). :Another pint of beer:
Също така, ако искаш чети повече и се образовай и ще може и да разбереш колко сложен е човек и тялото и скап** душа . Препоръчвам ти да четеш , екзотерика която е точна наука и ще добиеш някаква представа . Ако искаш де, това си е твой проблем, а аз си пиша така за разнобразие . ;-) Ти обаче вярваш, че няма и аз не мога да те обедя с аргументи и доводи в противното, защото ти искаш да вярваш в това което искаш самия ти . Иначе изрелски учени са доказали, че душата е в малкия хипокампуса в мозъка . Също така, ефекта дежа вю е имено от там, което сигорно за пръв път чуваш !

Още обаче има хора който са много недоразвити за да завърши цикъла който съществува от времето на "Hominidae", та чак до скап*** H. sapiens,( демек съвремената маймуна ).Та, статията хората са си я написали добре, казват учените това, учените унова. А, пък вие като станете учени ще може да опровергавате т.нар учени . За сега само си бращолевим, както и аз тук с вас и също като религиите ни само си пребайваме тук там . :-D

ПП: Съжелявам, ако съм засегнал някого с т.нар малко критичното ми изразяване в този коментара . Това го пиша така с цел, за малко по- задълбочаване на нещата . Peace! ;-)

:-o

[ Edited by Anunnakin On 2011/6/19 5:38 ]

--
»2011/6/19 3:47 Профил

anunak Re: Между живота и смъртта

Нов

anunak

Регистриран на: 2012/1/28
Постове: 1
От:


Анунакинче, постът ти е пълен с правописни грешки, имаш подигравателно отношение към човеците, краен си - бих казал нагъл - в оценките си, след това правиш вял опит да демонстрираш задълбочени познания върху финния свят на човешката същност. Виж, моля те, умолявам те - започни да практикуваш медитация - ако си достатъчно упорит - положителните резултати ще дойдат бързо... и тогава вече ще знаеш...
»2012/1/28 12:03 Профил
- Страницата е генерирана за 0.1 Секунди -