FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
България : Платото Беленташ
Публикувано от Geo на 2005/7/20 23:00:03 (9291 прочита )

Платото Беленташ

Скалният масив Беленташ се намира на около 60 километра от Пловдив в Родопите в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра...

Скалният масив Беленташ се намира на около 60 километра от Пловдив в Родопите в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра. Височината му е около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея има страни ямки и канали, които образуват картата на звездното небе и съзвездията, а една скала в единия край на платото изключително наподобява човешко лице.

 

На платото има издълбани и три кладенеца. Те представляват правилни цилиндри с диаметър 1,50 метра и дълбочина 2,30 метра. Стените им са абсолютно гладки.

Много загадки и различни митове има за скалния масив Беленташ. Името на скалата, в превод от древните тюркски езици означава "умен камък" или камък на знанието. Предполага се,че тук е било едно от големите древни светилища на траките от Родопа планина. В района на Беленташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий. Изследователи на района са сигурни, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките.

Пророчицата Ванга е предсказала, че в пещера в платото има заровена златна тракийска колеснца, но тя няма да бъде открита преди да 7 души да загубят живота си в търсене на имането. Местните хора избягват и не искат да говорят за скалата. Казват,че това е лош камък. Носят се легенди за несметни богатства скрити в скалата. В района има много следи от иманяри.

Скалата Беленташ е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има много силно енергийно поле и идват на скалата за да се зареждат с енергия. Други изследователи на района твърдят, че това е древна площадка за кацане на космически летателни апарати. Координатната мрежа изсечена на скалата служила за ориентир на пилотите.

Беленташ си заслужава да се види и посети. Това е рядко красиво място.

Платото Беленташ от въздуха

Платото Беленташ от въздуха

Една от двете големи и дълбоки цилиндрични дупки

Сребърната плочка с образа на бог Сабазии

Изглед от платото
Свързани връзки
#Повече за България
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел
- Страницата е генерирана за 0.05 Секунди -