FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Предмети и устройства : Келтският кръст
Публикувано от Geo на 2005/8/2 23:37:53 (8337 прочита )

Келтският кръст

Келтския кръст е древен свещен символ, познат на повечето хора. Той обаче може да се окаже копие на древен инструмент, използван още през неолита. Въпреки, че в много египетски мумии бяха намерени следи от кокаин, в научните среди се смята, че е невъзможно египтяните или друга древна цивилизация да са преплувала океана, защото не е известно те да са разполагали с необходимите инструменти за навигация. Една нова гледна точка върху смисъла на келтския кръст може би ще промени това мнение.Келтски кръст в гробищеКелтския кръст е древен свещен символ, познат на повечето хора. Той обаче може да се окаже копие на древен инструмент, използван още през неолита. Въпреки, че в много египетски мумии бяха намерени следи от кокаин, в научните среди се смята, че е невъзможно египтяните или друга древна цивилизация да са преплувала океана, защото не е известно те да са разполагали с необходимите инструменти за навигация. Една нова гледна точка върху смисъла на келтския кръст може би ще промени това мнение.

 
 

Келтския кръст, поставен на един вертикален прът изглежда много подходящо средство за измерване на ъгли. Максималната му точност е един градус, като зависи от големината на използвания уред. Освен това кръстът може да се използва за измервания на разположението на звездите.

Интересен е начинът, по който древните мореплаватели са определяли географската ширина и дължина. Експериментите показват, че те са могли да определят местоположението с точност до три морски мили с келтски кръст в ръка. За да се намери географската дължина на едно място трябва да се знае местното време и времето на главния меридиан.

Днешния главен меридиан е Гринуичкия, но в миналото той може да е минавал през пирамидите в Гиза. С помощта на келтския кръст древните моряци са можели да определят времето, дължината и ширината, на която са се намирали, както и деклинацията. Те са можели да предсказват слънчевите затъмнения и равноденствията. Той може би е играел важна роля за жреците, които са били и астролози и астрономи.

Днешния кръст, който можем да видим по покривите на църквите и на вратовете на хората е по-различен от този, който са използвали в древността. Неговата окръжност е била разграфена и е можела да се върти свободно. В краищата на кръста е имало дупки, през които се виждали деленията на кръга, за по-лесно опредляне на ъглите.

На снимката отдолу виждате определянето на ъгъла, под който се издига слънцето. Този ъгъл се променя през годината и времето и мястото на наблюдателя могат да се определят чрез наблюдения на звезди, планети и съзвездия.
 
Келтски кръст използван за навигация
 Свързани връзки
#Повече за Предмети и устройства
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел
- Страницата е генерирана за 0.05 Секунди -