FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Конспирации : Телевизията - масова хипноза и контрол
Публикувано от Geo на 2006/6/3 19:31:00 (13822 прочита )

Телевизията - масова хипноза и контрол

 Промиване на мозъци  Един от най-разпространените примери за масов контрол на съзнанието в така нареченото свободно и цивилизовано общество е навлизането и употребата на телевизорите. Това не означава, че всичко по телевизията е създадено, за да промива мозъци. Но голяма част от днешните телевизии се управляват от големи корпорации, които имат да защитават огромни финансови интереси. Притежателите на две от най-големите телевизии в САЩ имат пръст и в отбранителната индустрия на страната - Westinghouse (CBS) и General Electric (NBC). В България най-гледаната телевизия - БТВ (Алфа Рисърч, април 2006) е собственост на медийния магнат Мърдок, който е пряко свързан в момента управляващите САЩ - републиканците на Буш. (FOX News, собственост на Мърдок, нееднократно е обвинявана в еднолицево представяне на новините, особено в последно време).
 
В статията са засегнати някои от начините за промиване на мозъци, най-вече чрез телевизията и киното...


Кратка история на пропагандата в САЩ

 
Вероятно сте запознати с експеримента в психологическите войни, наречен "Войната на световете". В раидопредаване на Хелуийн, 1038 година, в 8 часа вечерта започва излъчването на тази програма на Орсън Уелс - радио адаптация на "Войната на световете" на Х. Г. Уелс. Както е добре известно, историята се представя като последни новини, с толкова реалистични бюлетини, че над 1 000 000 души в този момент повярват, че светът е атакуван от марсианци. Хиляди от тях изпадат в паника, и недочаквайки обяснението на Уелс в края на програмата тръгват да бягат от извънземните нашественици.
 
Според изследователя Мак Уайт, психологът Хадли Кантрил провежда проучване на ефектите от това предаване и ги публикува в книга - "Инвазията от Марс: Изследване на психология на паниката". Това проучване изследва силата на медиите с фокус върху лесната манипулируемост на хората под въздействието на страх. Кантрил е свързан с проекта за радио изследвания към университета в Принстън, който е бил основан през 1937 година от фондация Рокфелер. Две години по-късно, с парите на фондация Рокфелер Кантрил основава Бюро за изследване на общественото мнение към Принстън. Направени са редица изследвания в посока масова психология и психо-политическа пропаганда.
 
На основата на този проект стъпва нова правителствена агенция - Foreign Broadcast Intelligence Service (FBIS), която след това става Unated States Information Agency (USIA), която пък отговаря за пропагандата на Националния съвет за сигурност на САЩ. Така още през 1940 година основните изследвания са направени и пропагандния апарат е готов - точно навреме за зората на телевизията.
 

Мозъчните функции и телевизията

 
Експерименти, проведени от Херберт Крюгман показват, че когато човек гледа телевизия, мозъчната активност се премества от лявото в дясното полукълбо. Лявото полукълбо отговаря за логическата мисъл. Тук информацията се разбива на компоненти и се анализира критично. Дясното полукълбо обаче не прилага критична оценка на данните, възприема информацията като едно цяло и води до емоционални, а не логични реакции. Промяната на активността от ляво надясно също така предизвиква отделяне на ендорфини - естествени опиати за тялото, така че е възможно физическо пристрастяване към гледането на телевизия. Тази хипотеза се подкрепя от множество проучвания, показващи, че много малко хора са способни да се откажат от навика да гледат ТВ.
 
Още една любопитна промяна става в мозъка, когато гледаме телевизия. Активността в по-високите региони се намалява, докато активността в по-ниските региони се увеличава. Последната част от мозъка е свързана с примитивни мозъчни функции като взимането на решението "бой или бягство". Тази част от мозъка не може да различи реалността от симулираната по телевизията реалност. За него то изглежда напълно реално. Въпреки, че на по-високо ниво знаем, че това е "само филм", то долната част на мозъка не мисли така. В резултат наблюдаваме ускорено сърцебиене, например, когато гледаме напрегната сцена.
 
По подобен начин ние разбираме, че рекламите целят да ни манипулират, но на несъзнателно ниво те успяват, например, да ни карат да се чувстваме неадекватни, докато не си купим нещото от рекламата. Ефектът, разбира се, е силен, тъй като работи на подсъзнателно ниво. Долната част на мозъка ни позволява да оцеляваме като биологически същества, но той също така ни прави податливи на манипулации.
 
 

Пропагандни техники през Първата световна война (САЩ)

 
Първото научно описване и приложение на пропагандните техники правят журналистът Валтер Липман и психологът Едуард Бърнис (племеник на Зигмунд Фройд) в началото на 20-ти век. През Първата световна война Липман и Бърнис са наети от тогавашния президент на САЩ - Удроу Уилсън, за да участват в комисия "Крийл" (creel = рибарска кошница), чиято мисия е била да разколебае общественото мнение в полза на влизането във войната на страната на Великобритания. Едуард Бърнис, в своята книга "Пропаганда" през 1928-ма казва: "Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което притежава истинската управляваща мощ в нашата страна (САЩ, бел. прев.)". 
 
Комисията "Creel" осигурявала темите за речите на "четири-минутния човек" (президентът, бел. прев.) на публични места, и също така насърчавала цензурата в американската преса. Комисията си изгражда толкова лош имидж, че след края на войната бива закрита от конгреса, без дори да осигури средства за организиране и архивиране на нейните документи. Шест месечната пропагандна кампания на Липман и Бърнис предизвиква за шест месеца толкова силна анти-германска истерия, че впечатлява и предизвиква огромен интерес в американския бизнес с потенциала си да контролира обществените мнения.
 
До края на първата половина на 20. век Бърнис и Липман ръководят успешно своя PR фирма. По време на Втората световна война пропагандата продължава да се използва като военно средство, като от дясната ръка на Хитлер - Гьобелс, така и от отговорника по политическата война на Великобритания, а също и от Щатското бюро за военна информация.
 

Проба, проба...

 
Включете която и да е информационна радио или ТВ станция. Обикновено ви предоставят няколко минути престъпления, извършени от работническата класа, много рядко престъпления на интелектуални работници, няколко минути за спорт, смесени истории, произволни политически игри с думи и поглед върху времето. Това ли са важните неща, новините? Основните медии открито подкрепят интересите на индустриалния затвор. Историите се фокусират върху криминални групи от малцинствата и представят заплахата като по-голяма, отколкото в действителност е. Целта е да бъдем държани в състояние на страх, като това позволява на елита да атакува която група пожелаят, без страх от последствия. По този начин медиите продължават да творят безкрайното изкуство на дехуманизацията.
 
За завършек само ще маркирам основните неща, с които ни заливат медиите (има и много други, ще се радвам да ги посочите в коментарите си): насилието и отнемането на живот е лошо, но не и когато се прави за държава или кауза, убиецът престава да бъде убиец щом си сложи военната униформа (на САЩ), или си номер едно, или си никой (спорта), или изглеждаш като модел и правиш секс, или си никой, заплахата е навсякъде  - убийци, изнасилвачи, извънземни, терористи... Държавата (САЩ) ще те защити...Свързани връзки
#Повече за Конспирации
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел

demon22 Re: Телевизията - масова хипноза и контрол
Навлиза в материята
Навлиза в материята

demon22

Регистриран на: 2005/10/1
Постове: 19
От:


Ние сме просто зомбита, които могат да бъдат проектирани както си искат, лошото е че хората си мислят, че колкото по-развита става съвременната цивилизаци и наука ние сме по- свободни, но уви ставаме все по зависими от различни фактори, ние сме зомбита, продукт на масовите медии, звучи страшно но май си е така.
»2006/6/4 16:40 Профил

Sikozu Re: Телевизията - масова хипноза и контрол
Навлиза в материята
Навлиза в материята

Sikozu

Регистриран на: 2005/12/3
Постове: 29
От: home


Ти пък сега зомбита. Не сме зомбита, въпреки, че твърдението, че можем да бъдем "програмирани" е вярно.
Това за полукълбата е доста интересно. Аз доста трудно "вярвам" на всяка информация и телевизията не ми действа "програмиращо". Толкова рядко включвам телевизора, че когато го направя все едно се срещам със стар приятел :) само сега покрай световното повече ще се завъртя около него.
За второто твърдение не съм съгласен също. Някой беше казал "знанието обременява, а не освобождава"
А ако има някой "пристрастен" към телевизора ще му препоръчам да спре да гледа ТВ за 1 седмица да види колко добре ще се почувства.
»2006/6/10 2:57 Профил

ded_ Re: Телевизията - масова хипноза и контрол
Навлиза в материята
Навлиза в материята

ded_

Регистриран на: 2006/3/28
Постове: 18
От:


Както каза авторът на темата "неосъзнателно ниво". Естествено е, че има манипулационен елемент в цялата тази работа, но това е и при компютрите например (които не бяха засегнати в темата). Не твърдя, че аз съм различен, защото имало е дни в които съм седял по доста часа пред мизерния си монитор като "зомби" - но това означава ли, че съм зомбиран?

Иначе точно това, че информацията се обработва в дясното полукълбо обяснява ефекта и на 25 кадър, както и наслагването на кадри в "психо" филмите.
»2006/6/11 23:25 Профил Посети уебсайта

Посетител Re: Телевизията - масова хипноза и контрол
"Държавата (САЩ) ще те защити..."
Кой ще те защити бе?Не се ли защитиш сам, няма кой да те защити.САЩ най-много да те убият,дееба долните гадове.Както защитават и иракчаните(с хиляди невинни жертви).
»2006/9/30 15:08

pixi-dixi Re: Телевизията - масова хипноза и контрол

Нов

pixi-dixi

Регистриран на: 2006/11/19
Постове: 1
От:


Преди 2 години бях като хипнотизирана пред телевизора, хора казвам ви това е зараза.Сега не гледам с дни и се чувствам жива и мислеща (доколкото мога последното).Живота ни низ от блудкави сериали и историй няма нужда някой да ни ги показва от екрана.Без всичко може само без вяра не.
»2006/11/19 15:44 Профил

Посетител Re: Някои техники за манипулиране
Езикът като средство за манипулиране
»2006/12/21 2:25

Geo Re: Телевизията - масова хипноза и контрол
Уебмастър
Уебмастър

Geo

Регистриран на: 2005/7/10
Постове: 63
От: София


Цитат:

"Държавата (САЩ) ще те защити..."
Кой ще те защити бе?Не се ли защитиш сам, няма кой да те защити.САЩ най-много да те убият,дееба долните гадове.Както защитават и иракчаните(с хиляди невинни жертви).


Нищо не си прочел статията както трябва :-)
»2007/4/12 8:12 Профил Посети уебсайта

makak Re: Телевизията - масова хипноза и контрол

Нов

makak

Регистриран на: 2007/1/8
Постове: 1
От:


Хипнозата идва на мода

Или защо телевизионните екрани стават все по-големи

....
Тогава: първоначално сутрин и вечер, а после на всеки кръгъл час (вместо новините) , от всичките 555 канала на световната телевизия едновременно и от екрана на google ще се изправя истинският наследник на Ури Геллер или наАнатолий Кашпировски, ще те поглежда дълбоко и право в очите и ще казва:

- Стани! Eла незабавно до екрана! Доближи се съвсем! Допри с дланите си моите длани и слушай внимателно всяка моя дума:
През следващия час ще бъдеш спокоен, напълно спокоен. Ще седиш спокойно и отпуснато на дивана с очи, вперени в телевизионния екран, и няма да мислиш за нищо. Ще се чувстваш все по-добре и по-добре, без излишни движения, защото животът е наистина хубав и сигурен тук, близо до екрана, където аз се грижа за теб и ти не искаш нищо друго, освен да ти давам сигурност като ме виждаш точно в определеното време, точно в определеното време…

А прозорците от празни минути между два сеанса ще бъдат запълвани с видеопрограмките на Baby Einstein…
...

http://changewire.info/?p=67
Българският блог за Невролингвистично програмиране (НЛП)
»2008/2/28 13:29 Профил
- Страницата е генерирана за 0.1 Секунди -