FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Пирамидите в Гиза : Основна информация за Пирамидите в Гиза
Публикувано от Geo на 2005/7/15 16:43:33 (7653 прочита )

Основна информация за Пирамидите в Гиза

Пирамидите са едни от най-величествените постройки, оцеляли до наши дни. В древността са удивлявали с размерите си, а днес се удивляваме на възрастта им. Със своите 481 фута (146,59м) Голямата пирамида е била най-високата сграда в света чак до 19-ти век. Освен това е единственото от Седемте чудеса на света, което все още можем да видим с очите си...


Основна информация за Пирамидите в Гиза

 
Статистически данни

Пирамидите са едни от най-величествените постройки, оцеляли до наши дни. В древността са удивлявали с размерите си, а днес се удивляваме на възрастта им. Със своите 481 фута (146,59м) Голямата пирамида е била най-високата сграда в света чак до 19-ти век. Освен това е единственото от Седемте чудеса на света, което все още можем да видим с очите си. Всъщност в момента Голямата пирамида е висока само 449 фута (137м), защото е загубила част от върха си. Първоначалната дължина на страната на пирамидата била 754 фута (230.33м), а сега е 745 фута (227м). Площтта на основата е 13 акра, тоест 568.500 квадратни фута (52.843 кв м). Според официалните изчисления Голямата пирамида е изградена от 2.300.000 каменни блока със средно тегло от 2,5 т. Това означава, че пирамидата тежи около 5.750.000 тона! В конструкцията няма блок по-лек от 2т, а най-тежките блокове тежат по 70т. Почти цялото външно покритие от полиран варовик е махнато от арабите преди 600г за да се употреби при строежа на джамии и други сгради в градовете. Това придава на пирамидите грубия, стъпаловиден изглед. Единственият оригинален вход е на северната страна и е висок 16м. Единствено във вътрешността на пирамидата на Хеопс има освен погребални камери и четири шахти (виж галерията). Двете шахти, тръгващи от погребалната камера на фараона са открити през 1610г, а тези, започващи в камерата на царицата - през 1872г.

 

Пирамидите в Гиза

Строежът на пирамидите

Историците не са съвсем категорични, но се приема, че пирамидата на Хеопс е завършена през 2589г пр. хр., а строежът й е продължил 20г. Скоро направените разкопки на селище и гробище от този период в околностите на пирамидите и намерените в тях надписи ясно показват, че хората, строили пирамидите, не са роби, а са занаятчии и селяни. Повечето каменни блокове, които са били нужни за построяването на пирамидите са били изсичани директно от самото плато. Това е спестявало тежката работа по транспортирането на блоковете от други каменоломни по поречието на Нил. За построяването на пирамидите са били нужни 40.000 души. Трабва да се отбележи, че египтяните тогава не познавали колелото и цялата работа е извършена без каквито и да било машини.

Предназначението на пирамидите

Пирамидите в Гиза са гробници на фараоните от четвъртата династия Хефра (гр.-Хефрен), Хуфу (гр.-Хеопс) и Менкаура (гр.-Микерин). По-малките пирамиди са били предназначени за съпругите на фараоните. Тези факти се потвърждават от историята на Херодот, който посетил Гиза през 450г пр. хр. и от откритите в погребалната камера на Хеопсовата пирамида надписи.

 
 Свързани връзки
#Повече за Пирамидите в Гиза
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел

Посетител Re: Основна информация за Пирамидите в Гиза
отличная статья. коротко и ясно
»2011/11/17 3:31
- Страницата е генерирана за 0.09 Секунди -