FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Физика : Плеядите
Публикувано от Geo на 2005/8/9 23:52:06 (6575 прочита )

Плеядите

Звездния куп Плеяди, известен още като Седемте сестри и мъглявина 45, е един от най-лесно забележимите обекти в нощното небе над Северното полукълбо. Той е съставен от хиляди звезди, само шепа от които са видими за невъоръжено око. Ако трябва да сме точни, поне 6 звезди се виждат с невъоръжено око при лоши условия за наблюдение. При средно добри условия цифрата скача на девет, а при абсолютно чисто и тъмно небе - до дузина ( Веренберг, в своя "Атлас на чудесата на далечното небе" от 1579 г, доста преди изобретяването на телескопа, съобщава, че астрономът Мьостлин е открил 11 звезди от същия куп, а Кеплер прави наблюдения на 14 ). Плътността на купа е ниска, сравнена с тази на други отворени купове...Научна информация

Звездния куп Плеяди, известен още като Седемте сестри и мъглявина 45, е един от най-лесно забележимите обекти в нощното небе над Северното полукълбо. Той е съставен от хиляди звезди, само шепа от които са видими за невъоръжено око. Ако трябва да сме точни, поне 6 звезди се виждат с невъоръжено око при лоши условия за наблюдение. При средно добри условия цифрата скача на девет, а при абсолютно чисто и тъмно небе - до дузина ( Веренберг, в своя "Атлас на чудесата на далечното небе" от 1579 г, доста преди изобретяването на телескопа, съобщава, че астрономът Мьостлин е открил 11 звезди от същия куп, а Кеплер прави наблюдения на 14 ). Плътността на купа е ниска, сравнена с тази на други отворени купове.

 
Звезди, съсзвездие Плеяди
 

По последни данни Плеядите са формирани преди около 100 милиона години ( 1/50 от възрастта на нашето Слънце ). ( Интересно е наличието на множество бели джуджета в такъв млад куп. Тъй като числото им е сравнително голямо, няма вероятност да са остатъци от предишни звездни купове. Тези бели джуджета поставят под въпрос възрастта на Плеядите и теорията за образуване на звездите ). Те са разположени на 380 светлинни години от нас. От гледна точка на Земята те се намират в съзвездието Бик, с приблизителни небесни координати от 3 часа и 47 минути десен асцендент и +24 градуса деклинация. От Северното полукълбо Плеядите се намират надясно от Орион. Плеядите имат дължина приблизително 110 светлинни години но най-светлите звездите се намират на в радиус един-два градуса от центъра на купа.

Най-светлите звезди от Плеядите са Алциона ( магнитуд 2,86 ), Атлас ( 3,62 ), Електра ( 3,70 ), Мая ( 3,86 ), Меропа ( 4,17 ), Тайгета ( 4,29 ), Калеано ( 5,44 ), Плейона ( 5,09 ) и Астеропа ( която всъщност е двойна звезда, има магнитуд Астеропа1 - 5,64 и Астеропа 2 - 6,41). Най-трудно забележимата от тези звезди има 40 пъти по-голям магнитуд от този, който би имало нашето Слънце на подобна дистанция, най-ярката от тях, Алциона, е 1000 пъти по-светла от нашето Слънце.
 
Плеядите в митологията

Първите известни сведения за Плеядите са от Хезиод от около 800 г. пр. н. е. Омир ги споменава в своята Одисея, а в Библията името им се среща на три места.

Хезиод споменава Плеядите за първи път в своя фермерски алманах, наречен "Работи и дни", във връзка с календара. Той знаел по една ярка звезда, която започвала или свършвала своя видим път в началото на всеки сезон. Когато Плеядите залязват точно преди изгрева на Слънцето, Хезиод знаел, че скоро ще започнат зимните дъждове и снеговалежи.

В гръцките митове Плеядите са седем нимфи, кросиви богоподобни създания, обитаващи природата. Те са дъщери на титана Атлас, който държи на плещите си целия небесен свод и на нимфата Плейона. Когато един ден Седемте сестри се разхождали в гората с тяхната майка Плейона, когато видели ловеца Орион. Орион се влюбил в тях и тръгнал да ги преследва. Тогава бог Зевс видял, че са в опасност и ги превърнал в гълъби, за да излетят в небето. Действително ако наблюдавате небето през зимата, ще забележите, че Плеядите се движат от изток на запад, а Орион ги следва. Друг интересен факт, е че Атлас и Плейона сащо са включени в списъка на Седемти сестри, а те всъщност са техни родители. В някой от вариантите на митовете Плейоне не участва, а Атлас няма никакво място в звездния куп Седемте сестри.

Китайските и японските митове говорят за шест звезди, а местните индианци по поречието на Амазонка в Кулумбия - за осем. Името на Плеядите на японски е Субари, откъдето идва и името на една японска кола. Персийското име Сорайа, беше дадено на бивша иранска императрица. В Германските и Английските митове срещаме името "Кокошка с пилета".

В културата на маите Плеядите имат няколко значения. Днешните маи виждат в Плеядите шепа зърна, първите зърна в техния мит за сътворението, които са споменати веднага след "опитомяването" на огъня в Орион, сърцето на сътворението. Друго виждане е, че Плеядите са края на опашката на гърмяща змия ( глвния път в Теотиуакан, древната столица на Мексико, може би е била ориентирана перпендикулярно на посоката, в която залязват Плеядите ). Трето тълкуване на Плеядите е като Четиристотинте момчета, чиято история е от началото на живота. Те се опитвали да отсекат едно дърво, което да използват като трегер за своята колиба. Чудовищния крокодил Зипачна отсякъл и преместил дървото вместо тях, но те решили, че той е голям самохвалко, и затова го е преместил без чужда помощ. Момчетата решили да го убият, като го хвърлят на дъното на една дълбока дупка, но Зипачна оцелял благодарение на един трик. По-късно, когато момчетата се напили, за да отпразнуват своята нова колиба, Зипачна съборил колибата върхуглавите им. Всичките четиристотин момчета загинали и се издигнали на небето, където станали Плеядите. Тяхната смърт по-късно била отмъстена от героите близнаци, които убили Зипачна.

 Свързани връзки
#Повече за Физика
#Статии от Geo
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел
- Страницата е генерирана за 0.05 Секунди -