FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки, нло, извънземни, алтернативна медицина
Главно менюВажно: прочетете тази статия относно достоверността на материала отдолу!
Наука : Супергероите - деца на науката (част 2)
Публикувано от Vesi на 2005/9/18 22:31:58 (4236 прочита )

Супергероите - деца на науката (част 2)

Продължение на първата част от статията...

Подводното дишане - Аквамен
 
Обогатяване с кислород е царският път
Синът на царицата на Атлантида Аквамен диша под водата като риба. Хо¬рата могат да го постиг¬нат благодарение на из¬следванията с бебета. Те получават дихателни увреждания във водата, защото нямат още доста¬тъчен брой сърфактантни молекули, които "по¬лират" вътрешността на белия дроб и поддържат алвеолите отворени.
След като на бебетата се инжектира "полиращото" веще¬ство, на дишането трябва да се по¬могне и с вентилация - обогатяване на течността с въздух. При новоро¬дените обаче дробовете са много крехки, за да издържат налягането на вдухвания въздух. Затова лека¬рите изнамериха перфлуорокарбоните. Тези течни съединения на флуора с въглерода могат да раз¬тварят големи количества кисло¬род. Вдишването на една глътка перфлуорокарбон се равнява на по¬емането на 2,5 пъти по-голям обем въздух. Още при първите експери¬менти една мишка диша 20 часа в среда от перфлуорокарбон. После
откриват и по-ефикасни вещества, които удължават това време. В опи¬тите се включват и котка, агне, сви¬ня. Днес в такава течност едно куче може да се накара да диша цели 2 часа. Перфлуорокарбоните обаче са твърде гъсти (имат голям виско¬зитет) и не могат да се изхвърлят само чрез издишване. В резултат въглеродният диоксид се натрупва в организма и може да го отрови.
Плувайки в басейн с разтворила кислорода течност, ние ще дишаме под вода като Аквамен. Стига ба¬сейнът да бъде редовно насищан с кислород и пречистван от въглерод¬ния диоксид.

Силата на духа – Батман и Проф. Ксавие
 
Хипноза и магнитен резонанс са решението
Батман е изключение в света на комиксите. Герой без свръхвъзможности. Той дължи силата, сръчността и устойчивостта си на тренировки. Не се уточнява какви упражнения е правил, но най-вероятно е автохипноза, призвана да усили сетивата му и да владее тялото си.
Хипнозата е познато средство да се регулира информацията, получена по нервен път. През 1991 г. екип от болницата "Св. Антоний" в Холандия прилага болкоуспокояваща хипнотерапия при фибромиалгия, заболя¬ване със силни мускулни болки. Днес чрез хипноза се лекува и хиперестезията - болест на пови¬шената чувствителност.
За да намалят потреблението на кислород, алпинистите из¬ползват релаксацията - техника да се променя метаболизмът. И гмуркачите след няколко сеанса увеличават с около минута пре¬стоя си под водата, без да дишат. Патрик Мисуми, рекордьор по апнея (спиране на дихателната дейност) със 7:10 мин, също дъл¬жи постижението си на релаксацията. Хипнозата и ре¬лаксацията обясняват защо Батман е супергерой в стил "зен".
Поради  автогенните си   тренировки   проф. Ксавие, прочутият шеф на Х-Мен,  е  винаги хладнокръвен. Но за разлика от Батман той е с   парализи¬рани крака и е телепат.
Да се че¬тат мисли все още е не¬възможно, но апарати за изследване на мозъка вече ловят мозъчните вълни. Създадена е каска с датчици, които откриват елек¬тромагнитните вълни, излъчва¬ни от невроните по мозъчната ко¬ра. С такива детектори се уста¬новяват и някои характеристики на психичното състояние. НАСА например смята да въведе сканиране на мозъка на пътниците по летищата. Тяхната нервност би могла да издаде недобрите им намерения. С изображенията от магнитен резонанс пък е възмож¬но да се разпознае съдържание¬то на някои мисли и да се локали¬зират областите на умствена ак¬тивност, като се лови промяната в кръвния поток на тзи места. 
 
Летящият Хари Потър
 
Метлата му е от тъмна материя
Още няма летящи метли, но пък и физиката още не си е казала последната дума. Когато едно тяло се освобожда¬ва от прегръдката на гравитацията, изграждащата го ма¬терия се ускорява, казва теорията на Айнщайн. Този про¬цес създава също гравитационно поле, чиято посока зави¬си от посоката на ускорението. Когато тя се променя, вместо да се привлича, материята започва да се отблъск¬ва от него. Една важна подробност: за да може възникна¬лото поле да преодолее земното притегляне, движещата се материя трябва да е с плътност на неутронна звезда (все едно Слънцето да се свие в топка с диаметър 5-6 км). И да се ускори от 0 до 1 млрд. км/ч за 1 сек! Явно магията в училището на Хари Потър е твърде могъща, за да се създадат такива условия в една метла. Поне е сигурно, че тя не произвежда антигравитация чрез тъмна материя.
Според астрономите обаче само чрез тази материя мо¬же да се обясни защо Вселената се разширява. Който успее да я концентрира във вид на енергия, би произвел антигравитация. За да се издигне човек на височина 1 м, би трябвало да се събере невидимата енергия от участък в пространството с диаметър 40-50 км, казва теорията.
Как Хари Потър концентрира тази енергия, физиката не дава отговор. Много учени "мъгъли" (немагьосници) се интере¬суват от невидимото наметало. Принципът е да се фикси¬ра камера откъм гърба на дрехата и през нея да се прожек¬тират изображения откъм предницата й. Който и да по¬гледне към облечения в "невидимото" наметало, ще виж¬да само какво става пред дрехата. На този принцип д-р Сусуму Таши от Токио скрои през 2003 г. прототип на невидимо наметало. То е с ограничени възможности, тъй като филмът се експонира от отдалечен прожекционен апарат. За да се получи истинско невидимо наметало, е нужна прожекция върху екран, опънат на дрехата. Проф. Алекс Пърфит от Бат е решил този проблем. Той изобре¬тил система, имитираща изкуството на плоскодънните риби да се маскират. Пърфит създал гел, с който, като се намажеш, се сливаш с околната среда. Съставът на гела се диктува от показанията на датчици, разпръснати в същата среда.
 
Ето и още малко свръхтехнологии

Да се улавят радиовълни като Супермен е възможно благодарение на „зъбния телефон” на Джеймс Айджър  и Джими Луазо от „ Media Lab Europe” в Дъблин. Антена с размер 1 мм преобразува сигналите в звукови вълни. Тя се монтира в канала на зъб и чрез резонанса на костите звукът се предава на слуха.
Да се балансира върху свръхтънко въже като БАтман е възможно благодарение на нанолампите. Тези цилиндърчета от въглеродни атоми с диаметър до няколко десетки нанометра са най-устойчивият на разтягане материал. Нишка с диаметър 160 хилядни от милиметъра (двоен косъм) издържа човек с тегло 70 кг. Нанолампите са и много пластични: преди да се скъсат се разтягат до 20% от дължината си. Така се омекотява скокът от небостъргач!
Вече се практикува промяна на метеорологичните условия по начина на Х-Мен (героинята във филма се казва Буря). „Йистлънд сайънтифик” демонстрира как, като се затопли с радиовълни слой на атмосферата на 500 м, се постига ефектът на микровълновата печка и можем да се разминем с малки циклони. Топлината премахва температурния контраст между краищата на торнадото, който е причина за това явление.

                                                                                                По материали от в. „24 часа”Свързани връзки
#Повече за Наука
#Статии от Vesi
Версия за принтиране   Изпрати тази статии на приятел
- Страницата е генерирана за 0.09 Секунди -